Wat is een datawandeling?
In een datawandeling volgen kleine groepjes stadsgebruikers of stadsmakers een route in een stedelijke omgeving, begeleid door een onderzoeker van Centre for BOLD Cities. Onze datawandelingen zijn geïnspireerd op de ‘data walkshops’ die Alison Powell organiseert aan de London School of Economics.
Tijdens deze wandelingen stellen we onze deelnemers continu de volgende vragen:
Welke datahubs zien we?
Wat weten we over deze datahubs?
Wat gebeurt er met de verzamelde gegevens?
Welke vorm van democratische controle hebben we nodig; hoe zijn/kunnen wij betrokken zijn?
Waarom organiseren we datawandelingen?
We voeren onze datawandelingen uit in het kader van onderzoek naar burgerbetrokkenheid in slimme steden en urban big data. Terwijl onderzoekers en beleidsmakers het vaak hebben over de noodzaak om burgers te betrekken bij de ontwikkeling van de smart city en het gebruik van stedelijke big data, is het veel minder duidelijk hoe dat engagement te bereiken is, met welk doel en met welke ‘burgers’. Een belangrijk deel van het probleem is dat veel slimme toepassingen en datagebruik in de stad datagebruik letterlijk onzichtbaar zijn of opgaan in de omgeving. Daarom zijn zowel kennis als betrokkenheid moeilijk te versterken.
Het doel van de datawandelingen is dan ook a) verschillende soorten stadsgebruikers en stadsmakers bewust te maken van slimme toepassingen en datagebruik in de stad, en b) uit de thema's en repertoires die deze verschillende groepen gebruiken om na te denken en te praten over de slimme stad en stedelijke big data.
Ga zelf op een datawandeling!
Wij nodigen je uit om zelf op een datawandeling te gaan. Hoe je dat doet, kom je te weten in de onderstaande video.
In de hand-out, die je onderaan de pagina kunt downloaden, staan de vragen en rollen die je tijdens een wandeling kunt gebruiken om de discussie te focussen.
Gebruik je onze methode voor jouw datawandeling? Laat ons gerust weten wat je bevindingen zijn! Welke datahubs ben je tegengekomen? Welke dilemma's kwamen naar voren in de discussie? We zijn altijd benieuwd wat mensen denken en zeggen tijdens een datawandeling.